Spring spring...

En kort liten tanke...
En tanke för oss som springer lite hit och dit..

Som springer, eller skyndar...
Till tunnelbanan...
Till bussen...
Till kyrkan... (det måste jag nog för övrigt utveckla någon senare gång)
Till mataffären...
Till skolan...
Till vänner...
Till möten...
Till TV:n...
Till datorn...
Till närhet...

Hem...
Ut...

What if vi bara springer för att få något att hända?
Är det bara pga av stress vi springer? Eller finns det något mer?
Vill vi liva upp våran trista gråa vardag?

Jag vet att jag mår bra av att springa. Oavsett om det är 200 m till tunnelbanan eller 2 km i incest-Bromma.
Endorfiner och skit bara kanske. Men jag tror att det är något mer.
En känsla av frihet.
Till skillnad från känslan av instängdhet, och rutin, jag ofta känner.

Jag behöver bara springa ner för Guteribacken till tunnelbanan för att må lite extra bra.

Värt att tänka på kanske...



Lina

Toaletter

Hej och hå allihopa!

Nu till något lite mer annorlunda att klaga över:
Buss- och tågtoaletter.

Jag åkte till och från Göteborg förra helgen, och jag har haft denna tanke om buss- och tågtoaletter förut, men det var förra veckan som jag insåg på riktigt hur mycket jag har emot dem.

Låt mig berätta för er vad som hände.
Det började med lite allmän ångest för att jag skulle behöva gå på tågtoaletten, mer om varför denna ångest existerar berättar jag mer om sedan. När jag väl bestämde mig för att gå, försäkrade jag mig om att det inte var upptaget genom att vilt förlita mig på att den röda lampan som lyser när det är upptaget funkade. Man var iof fortfarande lite rädd att råka klampa in på någon som inte hade lyckats låsa ordenligt så att det inte aktiverade den röda lampan.
Till min kortvariga glädje så var det ingen inne på toaletten. Jag gick in och mötte det första problemet:
-Att lyckas låsa.
Det finns som bekant två stycken lås på tågtoaletter (vilket är lite förvirrande), och jag glömmer alltid bort vilket av det som faktiskt låser dörren. Så jag försökte först med det ena. Det funkade inte alls.
Jag försökte med det andra. Det klickade till lite och jag kollade om jag hade lyckats med det omöjliga: Att låsa.
Dörren gick inte att öppna. Alltså drog jag den slutsatsen att jag faktiskt hade lyckats.
Som en riktigt flicka stog jag först och speglade mig själv med tyst beundran över att det faktiskt hade gått rätt bra.
TILLS!!!
Någon random SJ-människa öppnar dörren!

Jag vänder på mig och hinner inte ta av mig hörlurarna med musik förrän han börjar prata lite med mig.
När jag äntligen har fått av mig lurarna har han redan stängt dörren efter sig.
Pinsamt.

Jag prövar att låsa igen. Denna gång när jag kollar om det verkligen är låst anfaller jag nästan dörren för att vara säker.
Jag kollar både en och två gånger.

När jag är klar på toan märker jag att vattnet inte funkar, alltså; jag kan inte tvätta händerna. Äckligt.

Jag gillar alltså inte tåg- och busstoaletter. Flera incidenter, lik denna, har inträffat. Många gånger.
Vilket förklarar lite av den ångesten jag kände innan.

Ångesten innan är en blandning av skräcken att någon av incidenterna kommer upprepa sig och att det ofta är ganska äckligt på sånna toaletter. Blött på golvet. Toapapper överallt etc.

Så... SJ och Swebus (och alla andra långfärdsbuss-företag):
Skärp er!!!
Snälla?



Lina

Facebook = blä

Ja. Nu är det dags. Nu ska jag dissa Facebook.
Det är många människor som undrar varför jag inte har Facebook, och ännu flera som tycker att det är underligt att jag rent av tycker illa om Facebook. För att de här människorna ska få någon slags förklaring skrivs detta blogginlägg, som jag senare kan hänvisa dem till. Sedan är det trevligt om jag kan övertyga fler människor om att Facebook är av ondo. Självklart vill jag att ni läser detta trots att ni inte kommer bli övertygade.

Lite bakgrund...
Första gången jag hörde talas om Facebook var ungefär för två år sedan, det var under den tiden då nästan ingen hade Facebook. Redan då tog jag avstånd för detta fenomen. Jag tyckte att det lät ganska nödigt med en till community.
Tiden gick, allt fler började skaffa Facebook. Boomen kom ungefär för ett år sedan. Facebook har nu fått en egenskap som msn också besitter, nämligen den att det är en självklarhet att man ska ha det.

Själva dissandet...
Som den självständiga människa jag faktiskt är brukar jag oftast undvika att göra samma sak som mängden gör, ett undantag är skaffandet av msn. Men det bör tilläggas att jag då inte gjorde det p.g.a. mängden gjorde så, utan p.g.a. att jag ansedde att det var en nödvändighet för att t.ex. förenkla grupparbete i skolan.
En av orsakerna till att jag inte skaffar Facebook är att så sjukt mycket människor har det. Jag är en tjurbult. Ofta låter jag bli att göra saker för att vara lite speciell, för att visa att jag inte är som alla andra. Jag är medveten om att detta är lite dumt. Men det är okej med mig. Så länge jag klarar mig från att vara som majoriteten.


Ibland har jag svaga stunder av tvivel då jag tänker på hur lätt allting skulle vara om jag inte hade massor med dumma principer som går emot allt och alla. Det är i dessa stunder jag överväger möjligheten att bli medlem på Facebook.
-Tänk så bra koll man skulle få på alla sina vänner!
-Tänk så många möjligheter till nya bekantskaper!
-Tänk så mycket bättre jag kan lära känna mina kompisar!
-Tänk så många spel jag kan underhålla mig med!


Men... Sedan tar jag mitt förnuft till fånga.
-Jag behöver inte ännu ett tidsfördriv som undanhåller mig från skolan. Mitt liv ser faktiskt bättre ut utan de beroendeframkallande spelen på Facebook.
-Om det är någon i min vänskapskrets jag inte känner tillräckligt bra, och jag verkligen är beredd att satsa på att fördjupa denna relation är det definitivt bästa sättet INTE Facebook. En bra vänskap bygger på en ömsesidig relation. Vilket man inte kan få över internet. Det bästa sättet att fördjupa en relation på riktigt måste med all säkerhet vara att träffas IRL. Mycket och ofta.
-Med risk för att låta bortskämd med vänner (vilket jag faktiskt är), så orkar jag inte med en till dörr för nya bekantskaper. Relationer tar enormt mycket tid.
Om jag ska vara ärlig har jag inte den sortens tid det krävs för de två senaste punkterna. Tyvärr.
-Suck... Svaret på den återstående punkten är en stor motståndspunkt för mig när det gäller att motverka Facebook. Lite därför jag tog den sist.


Genom Facebook får man alla nödvändiga, och onödvändiga, uppdateringar om ens vänner. Vems status har ändrats från singel till In relationship? Har du blivit taggad i en film? O.s.v... Enligt mig har Facebook förvandlats till, eller har kanske alltid varit (bara det att Facebook inte har haft så stor genomslagskraft innan), något slags Storebrors samhälls-medium, som alla Facebook-medlemmar har tillgång till. Vi har alla en chans att känna på hur det skulle vara att vara KGB (http://sv.wikipedia.org/wiki/KGB). (Jag jämförde precis Facebook med Sovjet. Intressant.)


T.ex... Vi säger att jag ändrar mig, jag skaffar Facebook. Jag går runt och lever som jag brukar. Min status är In relationship. Men en dag inser jag att 'nein, det funkar inte'. Så, som den goda människan jag är, gör jag slut med min pojkvän för att inte leva i en lögn. Men... Det är då det blir lite jobbigt. Hur ska jag göra med min status på Facebook? Eftersom jag är en känslig människa och inte vill att mitt nydumpade ex ska bli överröst med jobbiga "hur är det?", "hur känns det?", "det kommer bli bra" o.s.v., vill jag inte ändra min status till singel. Jag kan inte heller bara ta bort statusen. Inse hur mycket frågor det kommer framkalla.


Det dilemmat (bl.a.) vill jag inte utsättas för. Det känns inte okej.
Avslutningsvis kan jag tillägga att oerhört mycket mänsklig kontakt elimineras p.g.a. Facebook. Istället för att träffa en människa på riktigt sitter man framför en burk hemma och "träffar" 20 pers.


Det känns inte heller riktigt okej.


Konkret...

Facebook borde enligt mig läggas ner. Folk kommer bli besvikna. Men det är värt det.
Facebook förkroppsligar, om man kan säga så om en hemsida, mycket som jag tycker illa om.


Lina


Up and going!

Nu är jag lite pepp igen!
Dock är inte allt perfa än.
Jag hade tänkt att behandla ett ämne idag i denna blogg som ligger mig väldigt kallt om hjärtat (om man kan säga så):
Facebook.
-
och varför jag ogillar fenomenet.
Meeeen... Det visade sig att jag inte har så mycket tid. Så det får vi ta en annan gång. Har lite andra idéer om vad jag vill blogga om. Så se upp! :D

På lovet hann jag med:
-Vara utklädd till Julia Carlbäcker i fullständig blåsorkester-uniform
-Vara tjejig med Kajsa, Emma och Stancy
-LANA!!! :O
-Vara med på 24/7-bönen
-Håkan Hellström (som blev bättre än vad jag trodde i förra inlägget)
-Höstpromenad med varm choklad
-Karlstad

Imorgon ska jag jogga. Och vara på Bromma gymnasium. Och spela TV-spel.
Kram


Lina

RSS 2.0